• Laparoskopická operácia žlčníka – laparoskopická cholecystektómia.

    Žlčníkové kamene je pomerne bežná diagnóza v celej populácii a môžeme sa s ňou stretnúť takmer v každej vekovej kategórii. Pokiaľ sa u pacienta zistia žlčníkové kamene, tzv. cholecystolitiáza, je doporučená operácia, t.j. odstránenie žlčníka aj s kameňmi. Je to dôležitá prevencia možných komplikácií, ktoré pri cholecystolitiáze môžu vzniknúť.

    Laparoskopická operácia žlčníka – laparoskopická cholecystektómia

    Marko


    Anatómia a fyziológia

    Žlč preteká žlčovými cestami do dvanástnika – tenkého čreva. Žlčník je „zásobáreň” žlče, ktorá sa používa vyprázdnením žlčníka pri záťaži jedlom. Je uložený pod pravým rebrovým oblúkom, pod pravým lalokom pečene, veľkosti približne 6-7 cm v pozdĺžnom smere, stena má hrúbku do 3 mm.


    Ochorenia

    1. žlčníkové kamene – cholecystolitiáza ( I., II., III typ )
    2. zápal žlčníka – akútny, subakútny a chronický
    3. polypy ( výrastky sliznice ) žlčníka
    4. nefunkčnosť žlčníka
    5. nádor žlčníka – primárny alebo sekundárny


    Príznaky

    Príznaky postihnutia žlčníka – žlčníkového ochorenia môžu byť rôzne, od neurčitých dyspeptických ťažkostí, po jednoznačné žlčníkové koliky. Pacient môže mať po určitých jedlách ( hlavne po ťažkých mastných alebo údených jedlách, po strukovinách, po cibuli a cesnaku, … ) nafukovanie, bolesť v pravom boku alebo aj smerom do stredu brucha s vyžarovaním do chrbta, pocit na zvracanie, prípadne zvracanie. Okrem toho môže mať bledú, žltkastú stolicu, ktorá môže zapáchať a je „ lepivá”. Pri odchode malých kamienkov, resp. žlčového piesku alebo blata, môže byť prechodný ikterus – „ožltnutie”.


    Diagnostika – vyšetrenia

    U pacienta s uvedenými príznakmi je potrebné vykonať nasledovné vyšetrenia :

    • klinické vyšetrenie u obvodného lekára, resp. u chirurga, prípadne u gastroenterológa
    • USG – sonografické vyšetrenie dutiny brušnej
    • tzv. vylučovaciu sonografiu – v prípade, že napriek negatívnemu USG nálezu v zmysle cholecystolitiázy pretrvávajú ťažkosti. Pri tomto vyšetrení sa zisťuje tzv. „funkčnosť žlčníka „ pomocou opakovanej sonografie žlčníka nalačno a potom po najedení. Ak sa žlčník vôbec nevyprázdňuje, može ísť o jeho nefunkčnosť.
    • laboratórne vyšetrenia – hepatálne testy ( pri iktere )
    • vylučovacia scintigrafia – pri nefunkčnom žlčníku
    • CT alebo MR vyšetrenie – pri podozrení na nádorové ochorenie
    • iné vyšetrenia podľa potreby a uváženia vyšetrujúceho lekára – odborníka ( chirurga, gastroenterológa)


    Indikácie na laparoskopickú operáciu žlčníka – laparoskopickú cholecystektómiu

    1. Cholecystolithiasis – vrátane žlčového blata a piesku
    2. Polypy žlčníka
    3. Zápal žlčníka – akútny aj chronický
    4. Afunkčný žlčník

    Na operáciu je indikovaný každý pacient s nálezom cholecystolitiázy, pretože možné komplikácie vyplývajúce z litiázy pri zablokovaní alebo uvoľnení kameňov ( od hydropsu žlčníka, cez jeho zápal, perforáciu po akútny zápal pankreasu, ikterus – ožltnutie, atď ) môžu byť závažné a ich riešenie môže byť následne výrazne komplikované.

    Kontraindikácie k laparoskopickej cholecystektómii

    Všeobecné základné kontraindikácie k laparoskopickej operácii. Ďalej je kontraindikáciou karcinóm žlčníka, ťažký zápal žlčníka s nemožnosťou spoľahlivo vypreparovať štruktúry v oblasti Callotovho trojuholníka.


    Laparoskopická operácia žlčníka – laparoskopická cholecystektómia, je v súčasnosti tzv. zlatý štandard v operáciách žlčníka. Je možné ju vykonať laparoskopicky z troch alebo štyroch portov, pričom je postup rovnaký ako pri klasickej operácii – ide o odstránenie celého žlčníka aj s jeho obsahom. Rozdiel je v rane – pri laparoskopickej operácii sa celá operácia vykoná z 2-3 asi 1 cm veľkých rezov a jedného 2-2,5 cm rezu nad pupkom, cez ktorý sa žlčník odstráni z dutiny brušnej. Po úspešnej laparoskopickej operácii je výrazne kratšia rekonvalescencia, niektorí pacienti sú schopní opustiť lôžkové zariadenie už po 24 hodinách od operácie. PN môže byť skrátená až na 7-9 dní od operácie.

    Samozrejme nie každá operácia ktorá sa začína laparoskopicky, sa vždy aj dokončí laparoskopicky. Niekedy je z rôznych príčim nutné operáciu dokončiť klasickým spôsobom.

    Publikované v kategórii: Laparoskopia
    Zobrazené: 24815x